četvrtak, 11. kolovoza 2011.

1. Sumrak

Srednjoškolka Bella Swan pomirila se s neizbiježnim. Mora napustit sunčani Phoenix u Arizoni i otići živjeti s ocem u Forks, kišovito mjestašce na pacifičkoj obali poznato kao najoblačnije u cijelim Sjedinjenim Državama. Što je još gore, u malome mjestu svatko svakog poznaje, pa Bella, koja nikad nije imala mnogo prijatelja i uvjek je cijenila samoću, sad pred svima mora pokazati koliko je nespretna na tjelesnom i sramotiti se nesvjesticama kad vidi i najmanju kap krvi. Samo, čini se da najljepšem učeniku gimnazije u Forksu -  Edwardu Cullenu, jednom od četvero braće i sestara iz samotnjačke obitelji o kojoj se malo zna, a o kojoj kruže mnoge jezovite priče - njezina nespretnost nimalo ne smeta. Iako su joj njegove nagle promijene raspoloženja isprva neobjašnjive, Bella polako počinje sumnjati da rješenje Edwardove zagonetke leži upravo u krvi. Ljudskoj krvi, njezinoj krvi, krvi zbog koje su Cullenovi grozmorno različiti od svih ostalih žitelja Forksa.

2. Mladi mjesec

U Forksu, najoblačnijem i najkišovitijem gradu u Sjedinjenim Državama, za Bellu Swan sja sunce. Najsjajnije, najblistavije sunce na svijestu - Edward Cullen, najlijepši učenik mjesne gimnazije, njezina životna ljubav. Uz Edwarda, Bella se osjeća kao da doista vrijedi, kao da nije neugledna i nespretna i potpuno prosječna. Uz Edwarda, Bella pronalazi novu obitelj - Cullenove, oca Carlislea i majku Esme, braću Emmeta i Jaspera, sestre Rosalie i Alice. Cullenovi su jedna od najuglednijeih i najstarijih obitelji u Forksu, vrlo bogati, vrlo profinjeni i puni ljubavi prema Belli.

Cullenovi su također vampiri.

U tome leži tajna njihove ljepote i njihova imutka - kao i njihove dobrote: jer Cullenovi su se odrekli navada ostatka vampirskog roda i ne žive od ljudske krvi. Tu i tamo odu u lov na medvjede, kojima okolni Olimpijski poluotok obiluje, i tako utaže žeđ. Svoje besmrtne živote posvetili su suživotu s ljudskim rodom, pronalaženju moralnijeg, ispravnijeg puta. Vječno mladi, vječno savršeni, oni u svoje redove primaju jednu smrtnicu koja je upravo napunila osamnaest godina i tako zauvjek postala starija od navijek sedamnaestogodišnjeg Edwarda...

3. Pomrčina


Dva klana, oba nadnaravno snažna, oba tek naizgled ljudska, održavaju nesiguran suživt u Forksu, mjestašcu na sjeveroistoku američke savezne države Washington. Nedaleko od Forksa leži velegrad Seattele, gdje nepoznati serijski ubojica upravo ostavlja desetke nedužnih žrtava za sobom. Šerif Forksa, Charlie Swan, zdvaja nad groznim vjestima zajedno s ostalim mještanima, ne sluteći da bi zlo u Seattleu moglo imati veze s njegovom kčerkom Bellom. Jedino što Charlieja brine što se Belle tiče njezin je dečko Edward Cullen, koji joj se vratio nakon što joj je slomio srce i bez objašnjenja mjesecima izbivao iz Forksa. Charlie ne zna zašto je Bella ostala tako vezana uz Edwarda, kad je uz nju cijelo vrijeme bio mladi Jacob Black, sin Charliejevog starog prijatelja Billyja, glavara plemena Quileute iz obližnjeg rezervata. Dok Bella odbija makar i porazgovarati s Jacobom, Charlie i ne sanja što ona namjerava učiniti odmah nakon što uskoro maturira - i kakvu će ulogu u tome imati ugledna obitelj Cullen, drevno pleme Quileute i zagonetna ubojstva u Seattleu...

4. Praskozorje



Naizgled, forks je isto mjesto kao i oduvjek; kišovito, malo, zabačeno. Pod krinkom svakodnevnice, međutim, krhko savezništvo dvaju plemena što tu neopaženo obitavaju vać više od stoljeća dolazi na dosad najveću kušnju. Vampirska obitelj Cullen, sastavljena od pobornika mirnog suživota svoeg i ljudskok roda, sprema se na veliki dan u životu Edwarda, vječnog sedamnaestogodišnjaka. Edward je pronašao družicu voljnu odreći se ukupnog ljudskog života zato što ga voli: Bellu Swan, kćer šefa mjesne policije, koja je netom maturilrala i već je spremna reći ono sudbonosno uzimam. Brak s Edwardom za Bellu znači i mukotrpan, dugotrajan proces preobrazbe u vampiricu. Bellina promjena prekršit će osnovni uvjet vjekovnog mira između Cullenovih i prestanovnika Forksa, indijanskog plemena Quileute. Pojedini Quileutei poprimaju obličje vukodlaka u blizini vampirske prijetnje kako bi zaštitili najbliže: trpjeli su Cullenove sve ovo vrijeme samo zato što nisu ugrozili nijedno ljudsko biće. Jacob Black, sin poglavice plemena, odrekao se i položaja vođe vučjeg čopora i svoje ljubavi prema Belli zbog općeg dobra, ali njezina skora i nepovratna promjena dovest će ga do točke pucanja.

Ha, ponosna sam na sebe jer ovo nisam od nikud prekopirala, nego uzela knjige u ruke i okrenula poleđine i sama i prepisala. E, sad moje mišljenje; ova saga je iznimno nevjerojatna i prekrasna. Stephenie Meyer zaslužuje da se njeno ime izgovara sa punim poštovanjem jer je izuzetna spisateljica. svi misle da mogu napisati knjigu, a ne mogu. treba moći opisati sve emocije i izraze lica i sve ostalo. Stephenie Meyer to može.

Ponoćno sunce je knjiga koju je napisala iz Edwardove perspektive. Za sve znatiželjne stavit ću link:

Prije no što zaboravim spomenuti Stephenie ima novu knjigu. dobro ne baš novu, ali novu. Ja je još nisam pročitala, ali imam namjeru. Velika većina čitatelja kaže da je potpuno drugačija od "Sumraka". Citiram: "Mnogoi bi rekli odraslija." 
U sebi (The Host)